ΕΝΤΥΠΟ 1 Εκτύπωση E-mail
«...Τεκνία εἰρηνεύετε ἐν ἑαυτοῖς καί μή τά ὑψηλά φρονεῖτε...»
«Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ»isaaksyros

 

ΑΓΙΟΣ ΙΣΑΑΚ Ο ΣΥΡΟΣ : Ο πνευματικός του κόσμος

Ιλαρίων Αλφέγιεφ, Ακρίτας 2005

«…Όπως το αλάτι για κάθε φαγητό, είναι η ταπεινοφροσύνη για κάθε αρετή και έχει τη δύναμη να εξαλείψει πολλές αμαρτίες. Άν τη αποκτήσουμε θα μας κάνει υιούς του Θεού και θα μας παρουσιάσει στον Κύριο ακόμη και χωρίς καλά έργα. Χωρίς ταπεινότητα, όλα τα έργα μας είναι μάταια-κάθε αρετή και κάθε άξια εργασία…»

 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

π.Αλεξάνδρου Σμέμαν, Ακρίτας 2002

smemann«…σκεφτόμουν γιατί οι άνθρωποι τόσο συχνά απλώς καταστρέφουν την ζωή τους και βλάπτουν τον εαυτό τους; Θα υπέθετε κανείς πως ένας απλός εγωϊσμός και το ένστικτο της αυτο-συντήρησης θα τους προφύλασαν, αλλά όχι, ούτε αυτό το ένστικτο δεν τους σταματά. Μπορεί να διακρίνεις καθαρά ένα είδος τρέλας, ένα πραγματικό πάθος για κατασροφή. Αυτό το πάθος είναι το «Εγώ» δηλαδή η υπερηφάνεια. Η υπερηφάνεια μεταμόρφωσε τον άγγελο Φωτός σε διάβολο και απο τότε μόνο η υπερηφάνει έχει τη δύναμη να καταστρέφει τους ανθρώπους. Συνεπώς κάθε πράγμα που συνδέεται κατα τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την υπερηφάνεια, ακόμη και σε μικροσκοπικές δόσεις, συνδέεται με τον διάβολο. Η θρησκεία αποτελεί ένα έτοιμο πεδίο δράσης για τις δυνάμεις του διαβόλου. Τα πάντα στη θρησκεία, απολύτως τα παντα, μπορούν να είναι αμφιλεγόμενα και κάθε ασάφεια μπορεί να αρθεί μόνο με την ταπείνωση, έτσι ώστε ολόκληρη η πνευματική ζωή να είναι ή πρέπει να κατευθύνεται στην αναζήτηση της ταπείνωσης. Το σημάδι της ταπείνωσης είναι η χαρά! Η υπερηφάνεια αποκλείει τη χαρά. Επειτα η απλότητα, δηλαδή η απουσία κάθε στροφής προς τον εαυτό μας. Τελικά εμπιστοσύνη στο Θεό, είναι η κύρια κατευθυντήρια γραμμή της ζωής που εφαρμόζεται στο κάθετί... Όλα αυτά μπορούν αν επαληθευτούν κάθε μέρα και ώρα, παρατηρώντας τον εαυτό μας και μελετώντας τη ζωή γύρω μας...»

 

Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Αρχιμ.Σωφρονίου, Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ 2004 asillouanos

«...Τί να κάνω για να έχω ειρήνη στην ψυχή και το σώμα; Να αγαπάς όλους τους ανθρώπους όπως τον εαυτό σου και να είσαι κάθε ώρα έτοιμος για τον θάνατο. Όταν η ψυχή θυμάται το θάνατο, ταπεινώνεται και παραδίδεται ολόκληρη στο θέλημα του Θεού. Επιθυμεί να έχει ειρήνη μεόλους και αγαπά όλους. Το μυστήριο της κατα Χριστόν ταπεινώσεως είναι μεγάλο και άρρητον. Ηψυχή που αγαπά επιθυμεί για κάθε άνθρωπο περισσότερα αγαθά απο ότι για τον εαυτό της και χαίρεται να βλέπει τους άλλους να είναι πιό ευτυχισμένοι απο την ίδια, ενώ θλίβεται όταν τους βλέπει να βασανίζονται. Ο Κύριος προσευχόταν για τους σταυρωτές Του και ο αρχιδιάκονος Στέφανος προσευχόταν γι αυτούς που τον λιθοβολούσαν για να τον θανατώσουν. Κι εμείς άν θελουμε να διαφυλάξωμε την χάρη, πρέπει να προσευχόμαστε για τους εχθρούς...»


thumb_pdf_dbibliothiki

Δείτε ή κατεβάστε το έντυπο σε μορφή pdf 

Έντυπο Νο.1 (Οκτώβριος 2005) 

 

 

 

 

Τα νέα μας

Στό Ἐνοριακό Κέντρο τῆς ἐνορίας μας θά πραγματοποι...
ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ   Τό ...
  ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΜΗΝΟΣ OKTΩΒΡΙΟΥ   1/10...
    ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ  ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ...